Rychlý kontakt

Kontakt

Na dotazy odpovídám zpravidla v nejkratším možném termínu.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jméno

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Národní park Paklenica

Národní park Paklenica se nachází na jihovýchodním pobřeží Chorvatska, v pohoří Velebit, a je jedním z nejkrásnějších přírodních klenotů země.

PAKLENICA

Národní park Paklenica se nachází na jihovýchodním pobřeží Chorvatska, v pohoří Velebit, a je jedním z nejkrásnějších přírodních klenotů země. Založen byl v roce 1949 a zaujímá rozlohu přibližně 95 km². Park je známý především pro své dramatické skalní útvary, hluboké kaňony, rozmanitou faunu a floru a bohaté možnosti pro pěší turistiku a horolezectví.

Přírodní krásy a geografie

Hlavními lákadly národního parku jsou dva hluboké kaňony – Velika a Mala Paklenica. Velika Paklenica je větší z obou kaňonů, s délkou kolem 14 kilometrů a strmými stěnami dosahujícími výšky až 400 metrů. Mala Paklenica je menší, ale neméně fascinující s úzkými průchody a divokou přírodou.

Krajina parku je tvořena vápencovými a dolomitovými skalami, které vytvářejí bizarní a monumentální útvary. Park je také domovem mnoha jeskyní, z nichž nejznámější je Manita peć, která je přístupná veřejnosti.

Fauna a flora

Paklenica se může pyšnit bohatou biodiverzitou. V parku se nachází přes 1000 druhů rostlin, z nichž mnoho je endemických. Lesy jsou domovem dubů, borovic, buků a jedlí. V jarních a letních měsících park rozkvétá množstvím barevných květin.

Fauna parku je stejně rozmanitá, s výskytem medvědů, rysů, vlků a dalších savců. Ptáci jsou také hojní, a park je významným místem pro ornitology díky přítomnosti druhů jako je orlosup bradatý, sokol stěhovavý a výr velký.

Aktivity a turistické trasy

Národní park Paklenica je oblíbeným cílem turistů a horolezců. Park nabízí několik značených turistických tras, které vedou jak hlubokými kaňony, tak přes vrcholy hor, poskytující úchvatné výhledy na Jaderské moře a okolní krajinu. Nejznámější trasou je výstup na vrchol Vaganski vrh, nejvyšší bod pohoří Velebit s nadmořskou výškou 1 757 metrů.

Horolezectví je další populární aktivitou, přičemž stěny Velké Paklenice jsou vyhlášeným cílem pro lezce z celého světa. Nabízejí více než 400 lezeckých cest různých obtížností, od začátečníků po zkušené lezce.

Ochrana a udržitelnost

Ochrana přírodního bohatství parku je prioritou, a proto je kladen velký důraz na udržitelnost a zachování přirozeného prostředí. Návštěvníci jsou vyzýváni k respektování pravidel parku a k šetrnému chování vůči přírodě.

Národní park Paklenica je skutečným rájem pro milovníky přírody, dobrodruhy a turisty. Jeho divoká krása, rozmanitá fauna a flora a množství aktivit, které nabízí, z něj činí nezapomenutelné místo k návštěvě. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro pěší turistiku, horolezectví nebo jednoduše prozkoumání přírodních krás, Paklenica vás určitě nezklame.

Share

Rychlý kontakt

Kontakt

Na dotazy odpovídám zpravidla v nejkratším možném termínu.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jméno

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.